Esimies, olet vastuussa

Mikä erottaa menestyvät yritykset muista? Vastaus on yksinkertainen: esimiesten toiminta. Esimiehet luovat yrityskulttuuria ja ohjaavat alaiset tekemään yrityksen vaatimia asioita. Kuulostaako päivänselvältä? Sitä se ei monelle ole.

Harva työssäkäyvä aikuinen ihminen muuttuu, jos kukaan ei anna hänelle tukea tai palautetta. Tämä pätee kaikessa; myös työpaikoilla.  Milloin muuten sait viimeksi palautetta omalta esimieheltä?

Alisuoriutumiseen pitää puuttua

Esimiehen roolin pitää olla kristallinkirkas: esimiehen vastuulla on seurata arjen työtä ja edistymistä, antaa tukea ja jakaa palautetta.

Vaikea mutta tärkeä esimiehen tehtävä on myös puuttua alisuoriutumiseen – sekä alaisensa että itsensä kohdalla.  Vapaamatkustajuus ei ole kenellekään hyväksi.

En ymmärrä, en siis sitoudu

Hyvä esimies elää niin kuin opettaa. Hän johtaa ensiksi itseään ja vasta sitten muita. Todellisuudessa monet esimiehet tyytyvät vain jakelemaan ympäripyöreitä latteuksia ja epäselviä ohjeita.

Toinen yleinen kompastuskivi arjessa on, että häviävän harva esimies muistaa varmistaa työntekijänsä ymmärtäneen, mitä häneltä pyydettiin. Jokainen on varmasti kokenut tilanteen, jossa on saanut esimieheltään jonkin todella epämääräisen tehtävän. Sen tekemiseen on tuskallisen vaikeaa sitoutua, kun siinä ei tunnu olevan mitään mieltä.

Kukapa pystyisi hyväksymään asiaa, jota ei ymmärrä? Saatikka sitoutumaan siihen?

Hyvä johtaja ei ole veltto niskaanhengittäjä

Onnistuminen esimiestyössä vaatii ihmisten erilaisuuden ymmärtämistä arjessa. Taitava esimies kohdentaa neuvojaan ja coachaa – eihän jalkapallojoukkueessakaan anneta samoja ohjeita keskushyökkääjälle ja puolustajalle. Ihmisillä on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, jotka esimiehen täytyy oppia tuntemaan.

Johtajuus ja alan valmennus kaipaavat asennemuutosta. Ei riitä, että esimiehet tietävät olevansa vastuussa. Sekään ei riitä, että esimiehet tietävät vastuunsa sisällöt. Oikeasti hyvä johtaja ei käytä aikaansa alaisten kapeakatseiseen kyttäämiseen, vaan toimii yrityksen pelinrakentajana – sellaisena joukkuekapteenina, joka ei hylkää ketään vaihtopenkille ja koulii kaikista parempia. Onhan se sekä yrityksen että alaisten etu.

Johtajien ei pidä hyväksyä lusmuilua – varsinkaan, jos se kurkistaa takaisin esimiehen omasta peilistä.


Osuiko naulan kantaan? Lue lisää johtamisen parissa tekemästämme valmennuksesta täältä.

Samankaltaiset artikkelit

Leave a comment

Sinun pitää olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi.