Palaako kipinä vai savuttaako silmiin?

Miksi joku hehkuu hommissaan ja toista ei voisi vähempää kiinnostaa? Monet esimiehet ovat takuuvarmasti joutuneet usein tämän kysymyksen eteen.

Jotkut esimiehet syyllistävät itseään, koska eivät pysty motivoimaan ihmisiä. Kylmä totuus näyttää olevan – vaikka monet toisin väittävät – ettei aikuista ihmistä pysty kukaan ulkopuolinen motivoimaan. Johtamisella voidaan ainoastaan rakentaa edellytyksiä motivoitumiselle. Jokainen päättää sen jälkeen itse, lyökö piuhansa kiinni tarjottuihin edellytyksiin. Ja kipinä syttyy. Tai sitten ei.

Entä jos kynttilä palaa molemmista päistä?

Motivaatio vaikuttaa ihmisen voimavaroihin ja jaksamiseen ratkaisevasti. Jokainen joutuu miettimään oman elämänsä kokonaisuutta: miten jakaa aikansa ja voimansa työn, kodin ja perheen, ystävien, vapaa-ajan ja harrastusten kesken. Kaikki, mitä meille tapahtuu joko lataa tai kuluttaa voimavaroja. Mitä tasapainoisemmin onnistumme jakamaan voimamme elämän osa-alueiden kesken, sitä varmemmin terve motivaatio virtaa ja kipinä palaa.

Jos vaikka työ vie ajastamme ja voimistamme leijonan osan, alkaa piiputtaa. Kipinä muuttuu silmiä kirveleväksi savuksi. Stressi painaa päälle. Unihäiriöt, kyynisyys, yksinäisyyden tunne, toivottomuus valtaavat mielen. Tuloksen tekeminen tyrehtyy ja työuupumus uhkaa.

Tuhka ei kauan lämmitä

Kysymys ei ole niinkään siitä, onko paljon vai vähän töitä. Kysymys on kokonaisuudesta: kuka minä olen ja miten aikani ja voimani käytän. Ihminen ei ole kone. Tunnetodellisuus on ainoa todellisuus, jossa elämme. Siksi on hyvä pysähtyä miettimään, kuinka arvokkaan elämäni käytän. Motivaatio on yhtä yksilöllinen kuin sormenpäämme. Siksi on tärkeää, että ymmärrämme, mikä juuri minua motivoi ja mikä saa kipinän syttymään. Se kannattaa kertoa esimiehellekin. Ihan vaan auttaakseen esimiestä rakentamaan toimivia edellytyksiä motivoitumiseen.

Kun kipinä palaa ja voimavarojen käyttö on tasapainossa, motivaatio on kuin polttoaine. Se auttaa kovienkin paineiden läpi ja pitää meidät työkykyisinä. Siksi on erittäin tärkeää löytää juuri omat vahvimmat sytyttäjät. On suorastaan uskomatonta, kun saa tehdä sitä, mitä rakastaa. Elämää ei kannata tuhlata sellaisiin tehtäviin, joista ei pidä eikä tehdä työtä yhteisössä, jota inhoaa. Eikä varsinkaan sellaisen esimiehen joukoissa, joka ei ymmärrä motivaation yksilöllisyyttä eikä osaa tai halua rakentaa toimivia edellytyksiä motivoitumiselle. Jokainen ansaitsee kokea onnistumisen riemua työssään.


Oletko samaa mieltä? Voit lukea lisää tekemästämme työstä johtamisen parissa täältä.

Samankaltaiset artikkelit

Leave a comment

Sinun pitää olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi.