HR:n suurin salaisuus: yli 80 % kaikista valmennusohjelmista on tehottomia

Suurin osa HR-ammattilaisesta tietää tuskallisen hyvin, että vain aniharva valmennusohjelma on aidosti tehokas. Tieteellisen tutkimuksen mukaan vain alle 20 % siitä, mitä valmennettavat oppivat ohjelman aikana, siirtyy aidosti käytäntöön. Toisin sanoen yli 80 % valmennuksesta valuu hukkaan. Miksi? Ja mitä HR-ammattilaisena voi tehdä, jotta näin ei olisi?

 

Näihin kahteen polttavaan kysymykseen vastaa Tohtori Ina Weinbauer-Heidel, joka on kirjoittanut aiheesta väitöskirjan.

Valmennusten suunnittelu kuuluu monen HR-ammattilaisen keskeisimpiin työtehtäviin. Alan murheenkryyni on se, että monesti heidän odotetaan yksin muuntavan valmennusohjelmat tehokkaiksi.

”Karu totuus kuitenkin on, että suurin osa valmennuksista ovat yhtä tyhjän kanssa. Tutkimus osoittaa, että sekä valmennettavilla että organisaatiolla – erityisesti esimiehillä – on keskeinen rooli siinä, onnistuuko ohjelma vai ei. He voivat joko nostaa ohjelman tehokkuutta tai vesittää sen,” tohtori Ina Weinbauer-Heidel sanoo.

”HR:n valmennusohjelmien budjettia leikataan usein. Se on sääli, mutta toisaalta sen ei pitäisi yllättää ketään.  Miksi kukaan panostaisi rahallisesti valmennuksiin, jos niiden ei voida osoittaa toimivan? HR-ammattilaiset voivat lujittaa asemaansa strategisina kumppaneina ja korvaamattomina menestystekijöinä, mikäli he osaavat suunnitella ja toteuttaa valmennusohjelmia, joiden toimivuus voidaan mitata liiketoiminnan tuloksilla.”

Ina kävi väitöskirjaansa varten läpi yli 120 vuotta valmennusten vaikuttavuudesta tehtyjä tutkimuksia ja luki yli 4000 artikkelia. Hän työsti niiden perusteella 12 vipua valmennusten vaikuttavuuden lisäämiseen.

”12 vipua tiivistävät yhteen kaikista olennaisemman tieteellisen tutkimuksen, josta on hyötyä HR-alalle. Tieteelliseen tietoon nojaavat ja käytännössä testatut vivut auttavat HR-ammattilaisia muuntamaan valmennusohjelmat aidosti tehokkaiksi.”

 

Valmennuksista ei tule vaikuttavia sattumalta tai toiveajattelulla

Inan koostamia 12 vipua on kuvailtu HR-alan vallankumoukselliseksi työkaluiksi, sillä hänen työnsä yhdistää ensi kertaa alan merkittävimmän tutkimuksen yhdeksi kokonaisuudeksi. Vivut eivät kuitenkaan tarjoa pelkkää teoriaa, vaan niitä voi myös käyttää käytännön tukena.

”On tavallista, että HR-ammattilaiset käyttävät työssään monia erilaisia valmennusten vaikuttavuutta lisääviä apukeinoja, kuten vaikkapa esimiesten kanssa käytäviä keskusteluja valmennuksen eri vaiheissa tai erilaisia toimenpidesuunnitelmia. Tällaiset yksittäiset toimenpiteet eivät kuitenkaan takaa sitä, että valmennusten asiat siirtyvät arkeen. Salainen resepti menestykseen syntyy siitä, että HR-ammattilainen osaa valita oikeat apukeinot ja mittarit – sellaiset, jotka kattavat kaikki 12 vipua.”

Montaa HR-ammattilaista tekisi mieli hakata päätään seinään, sillä jaetun vastuun korostaminen organisaatiossa voi olla vaikeaa.

”Vivut tarjoavat HR-ammattilaisille selkeän, vakuuttavan ja omaa työtä helpottavan rakenteen, jonka voi esitellä muille sidosryhmille. Tällainen ryhmä voivat olla esimerkiksi valmennettavien esimiehet, joille pystyy vipujen avulla osoittamaan, kuinka tärkeää ja olennaista heidän panoksensa valmennusohjelmaan osallistumisessa on. Valmennusten tehokkuuden (epä)onnistuminen on aina jaettu vastuu. Valmennuksen onnistumisessa ei ole kyse sattumasta tai satunnaisesta hyvästä tuurista, vaan tiettyjen osatekijöiden hallitsemisesta. On ollut uskomatonta nähdä, miten paljon HR-ammattilaiset voivat nostaa valmennusten vaikuttavuutta pienienkin vipujen mukaisten muutosten avulla.

 

12 vipua mullistavat HR-alaa

Inan väitöskirja on herättänyt kansainvälistä huomiota ja kiitosta. Ina johtaa parhaillaan Institute of Transfer Effectiveness -organisaatiota Itävallassa. Hän on myös kirjoittanut 12 vivusta kirjan, ja toimii työnsä ohella konsulttina, puhujana ja tutkijana.

”Käytin useamman vuoden väitöskirjaani ja etsin ratkaisun tehottomiin valmennuksiin, jotta muiden HR-ammattilaisten ei tarvitsisi sitä tehdä. Palkitsevinta on ollut todistaa sitä, että valmennukset VOIVAT oikeasti olla johdonmukaisesti tehokkaita, ja ne voivat muodostua organisaation parhaaksi kilpailuvaltiksi.”

Inan haave on se, että 12 vipua voisivat myllätä koko HR-alan maaperää uusiksi.

”Henry Ford sanoi kerran, että jos hän olisi kysynyt ihmisiltä mitä he haluavat, he olisivat pyytäneet nopeampia hevosia. Juuri tällaista ajattelutavan muutosta jokainen HR-ammattilainen tarvitsee: pystyt menestymään vain tiettyyn rajaan asti, jos käytät yksittäisiä ja hajanaisia työkaluja. Hevoset eivät juokse tällöin olennaisesti kovempaa. Sama pätee valmennukseen – et voi nostaa 20 prosentin tutkittua vaikuttavuuslukua esimerkiksi pelkästään suunnittelemalla ohjelmia paremmin. Sen sijaan kokonaisvaltainen 12 vivun kaltainen lähestymistapa muuttaa pelin säännöt kokonaan. Silloin voit unohtaa hevosten nopeudesta tuskailemisen ja keskittyä painamaan kaasua urheiluautollasi.”

 


Käytämme Remalla apuna Inan tutkimusta valmennuksissamme ja oppimismatkojen suunnittelussa. Voit lukea lisää työstämme täällä.

Samankaltaiset artikkelit